Dödsstraff?

Bild:Death Penalty World Map.png
Dödsstraff i världen.
 
Blått: dödsstraff avskaffat.
Grönt: dödsstraff avskaffat för vanliga brott.
Orange: dödsstraff ej avskaffat men ej använt senaste 10 åren.
 Rött: dödsstraff tillämpas.






Dödsstraff är bestraffning genom avrättning.

Avrättning under de senaste århundraden har oftast skett genom hängning, arkebusering och giljotin, men under 1900-talet användes mestadels giftinjektioner, giftgas eller elektricitet. I somliga icke-västliga kulturer tillämpas stympning och stening samt andra avrättningsmetoder.

  Tidigare var dödstraff vanligt vid mindre allvarliga brott, för svårare brott som högförräderi genomfördes kvalificerade dödsstraff som liknade tortyr i hög grad och var en mycket utdragen och plågsam avlivning.


 

En fråga som länge har funnits i mina tankar är om mördare.

Ja, det är olagligt att mörda en annan människa, men ska straffet för detta bli döden? Om vi ska visa människor i världen att det är fel att döda, hur kan vi då tillåta dödsstraff? Detta sänder ut fel signaler till folk: Det är inte okej att ha ihjäl en annan människa, men det är uppenbarligen okej att döda en människa som själv har dödat. Hur sjukt låter inte det? Vi måste bestämma oss för om det är rätt att ta en annan människas liv eller inte.

Myndigheterna som ska förgå med gott exempel har rätt att döma en människa till döden för mord eller dråp, inte konstigt att folk blir förvirrade.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0