Vård och eftervård - var finns den?

Ordet missbruk förklaras ofta som en överdriven användning av, i det här fallet, droger, och det används för att ge lindring från psykiskt eller fysiskt obehag, används också som att framkalla en form av lycka. Men detta är bara tillfälliga känslor som försvinner snabbt igen. En person som utövar missbruk kallas alltså missbrukare.

I beteendet finns en benägenhet till flykt, missbrukaren är rädd för eventuella känslor som denne inte vill ta tag i eller stå ut med därför lindrar drogerna.

Så varför en människa fastnar i ett drogberoende beror ofta på hur denne mår. Att må bra är en naturlig önskan för alla människor och om vi inte gör det vill vi försöka förbättra vårat liv. Genom att vi då gör saker som vi mår bra av leder detta till bättre livskvalitet för många, men för andra blir den här viljan en väg in i ett beroende. De personer som använder sig av sprit, droger eller spel istället, finner detta som en lindring och får dem att må bättre för ett tag. Men långsiktigt leder detta till ännu mer lidande både för missbrukaren och för omgivningen.

 
Intensitet - styrkan i upplevelsen!Beroendet definieras som ?en sjuklig kärleksrelation till en händelse (ex spel) eller ett objekt?. (droger/alkohol)Den beroende personen blir förälskad i det hon missbrukar. Personen får en stark, känslomässig upplevelse som kan beskrivas som en kick.Den här ?förälskelsen? är så stark och bortom allt förnuft att den driver en människa tillbaka till drogen även om den bryter ner personens psykiska, fysiska och sociala liv. 

Craig Nakken.


 
 Målen inom olika behandlingsenheter är ju först och främst att radera beroendet, men också att få en före detta missbrukare att återgå till ett normalt liv utan att riskera att denne åker fast i missbruket igen.

   Om man tänker efter på vad familjeterapeuten och rådgivaren i missbruksfrågar, Craig Nakken menade, så kan man verkligen tänka sig in i hur svårt det måste vara för en narkoman att släppa drogerna och aldrig mer titta åt dem.

Hur hade det varit om du var tvungen att lämna din kärlek?

   Det är en svår fråga och jag fick funderingar kring att de olika hemsidorna jag varit inne på, inte varit så seriösa. Men då jag länkat mig fram ett bra tag så fann jag en sida som verkligen fick mig att öppna ögonen. Det här företaget var mån om sina patienter! Jag läste igenom en lista på säkert tolv punkter där det stod saker som missbrukarna var tvungna att erkänna innan de satte igång med behandlingen. Erkänna att de var maktlösa inför deras beroende, att de kan bli starka nog att klara sig ut ur beroendet igen osv.

  En annan sida säger att det finns så mycket som gjorts för att förbättra vården inom missbruk men att så mycket mer behövs göras! Det är en stor och oroväckande ökning av missbruk som bara växer i Sverige.

Enligt mig så ska man inte acceptera att människor dör i väntan på vård då det finns behandlingsenheter som skulle kunna undvika detta. Men i den långa väntan på att få en plats och hjälp ut ur missbruket, tröttnar personen och tillslut kan detta leda till ett ännu starkare beroende och kanske till och med överdosering.

  Den som är i störst behov av vård ska väl få den först? Vi säger hela tiden att alla människor har samma värde, så en svårt sjuk missbrukare måste väl då få samma hjälp och stöd till överlevnad som en cancersjuk människa får?

Välfärden är till för alla!

 

Socialtjänsten är en central del av vårt välfärdssystem, och deras mål är inriktat på att frigöra och utveckla enskilda oh gruppers egna resurser och det framgår även att insatser för den enskilde ska utformas och genomföras tillsammans med honom eller henne man ska ta hänsyn till människans ansvar både för sin egen, men också för andras sociala livssituation. En människa har då också rätt att få det samhällsorgan, föreningar eller organisationer han eller hon behöver.

 

År 2001 gjordes elevundersökningar i årskurs 9 och de visade att ca 10 % av eleverna hade prövat narkotika någon gång, sedan 1992 fram till dess har andelen ökat från 6 % till 18 %. Antalet tunga missbrukare beräknades 1998 ligga runt ca 24 500 till 28 500.

   Missbruket kräver stora och varierande insatser från samhället, från förebyggande insatser till vård, behandling och rehabilitering. Utredning och bedömning av vårdbehov anpassas till missbrukarens behov för att nå ett lyckat resultat.

Socialtjänstens missbrukarvård omprövas och omorganiseras ofta just för att det finns en strävan efter ökad kostnadseffektivitet, vilket ökar kraven på effektiva metoder och angreppssätt. Men då en behandling är klar, så är det meningen att den före detta missbrukaren ska klara sig själv och det finns ingen som följer upp denne, vilket är en stor brist i behandlingen eftersom ingen vet hur många som klarar livet utan droger.

   Kommunens kostnader för missbrukarvården 2001 var på ca 3,9 miljarder kronor.

  

Stämpeln kommer alltid att sitta inbränd på den stackars människa som kämpar dagligen för att överleva och dessutom kanske inte har någon anhörig som orkar kämpa för deras rättigheter!

Man ska inte behöva kämpa som ett vilddjur för att få växa upp och överleva i Sverige!              


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0