Barn lär av vuxna i deras omgivning

Barn lär av vuxna i deras omgivning



Var specifik och stödjande. Det är inte till någon större hjälp att säga till barnet: "Du måste dela med dig". I bästa fall lyder barnet just då, så länge du tittar på. Men om du visar hur det går till att turas om, kommer barnet att ha lättare att förstå hur man delar med sig av saker nästa gång. Ett exempel: Om tvååriga Malin vill dra en kärra full med löv säger du till alla: "Malin väntar på att Johan ska bli färdig så att det blir hennes tur. Nu ska vi se vad Malin kan göra tills kärran blir ledig. Vad sägs om att göra i ordning nästa lövhög?" Det ger Malin ett sätt att komma in i leken istället för att bara vänta. Genom att använda emotionellt stödjande språk på det här sättet uppmuntrar man barnet att se vuxna som några som är på barnets sida och hjälper det lösa problem istället för att göra situationen till en kamp.

Hjälp ditt barn att bli observant. Barn lär sig genom att aktivt studera världen runt omkring dem. När du går en promenad med din treåriga dotter och kommer till en byggarbetsplats, blir barnet säkert nyfiket på vad som pågår. Dela hennes intresse genom att stanna och säga: "Titta! Har du sett vilka stora hjul den där lastbilen har!" Om du hjälper ditt barn att bli observant ger du barnet en färdighet som det kommer att ha nytta av hela livet. 

Ställ öppna frågor. Uppmuntra ditt barn att tänka och fundera genom att ställa öppna frågor: "Vad var det som fick grävskopan att röra sig på det där sättet? Vad tror du föraren ska göra nu?" Ge barnet tid att komma på sina egna svar, även om de bygger på missuppfattningar, innan du berättar mer. 

Hjälp ditt barn bygga vidare på sådant det redan vet. När ditt barn visar intresse för något ska du göra mesta möjliga av situationen. Leta i böcker efter mer information om byggfordon. Uppmuntra ditt barn att leka med exempelvis grävskopor och lastbilar, så att hon eller han kan göra samma jobb som lastbilsföraren. Om ditt barn får hitta på lekar utifrån sina upplevelser och agera ut vad det sett, kommer dess förståelse att bli bättre. Besök byggarbetsplatsen igen så att barnet kan se hur bygget framskrider, få mer information och reda ut eventuella missuppfattningar. 

Föregå med gott exempel. Ett av de viktigaste sätten ditt barn lär sig något på är genom att följa ditt exempel. Det här är något som sker naturligt och nästan omedvetet. Om ditt barn till exempel ofta ser dig läsa, kommer hon eller han själv att vilja läsa, och att andra läser för henne eller honom. Att läsa böcker är bland det viktigaste du kan göra med ditt barn! (Tänk dock på att barnet också kommer att ta efter det negativa beteende det ser! Så det är viktigt att vi själva beter oss på ett sätt som vi känner att vi kan stå för.) 

Använd positivt språk. Alla reagerar bättre på positiva ord än på negativa. Så istället för att befalla eller förbjuda ("Kasta inte bollen dit bort!") är det bättre att ge ett förslag på vad ditt barn kan göra ("Åt det hållet kan du kasta bollen"). 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0